Bikefitting-det bedste du kan give dig selv

Bikefitting tager højde for alt

Noget af det bedste du kan gøre som rytter er at give dig selv en Bikefitting gave. Bikefitting kan mange ting; ud over at sørge for du fungerer fysisk optimalt på cyklen, er den skadesforbyggende og lærerigt for dig som rytter. Det er fordi vi går i dybden med hvad din krop kan i forhold til at yde sit maksimale på en cykel og hvordan du skal sidde på cyklen for at få mest ud af dine muskler.

Bikefitting som præventiv faktor

Bikefitting er en fantastisk gave til alle, der cykler, fordi den ser på helkropsfunktionen. Har du skæve knæled, benlængdeforskel, en skæv hofte eller er hjulbenet, kan det have stor betydning for hvor effektivt du kan træde. For ofte kommer skaderne i knæet, fordi leddene får et lille vrid, hver gang du tager et tråd. Ligeledes kan en skæv ryg forplante sig som gener i hænderne, skuldrer, lænden og helt ned i fødderne.

Bikefitting skaber ægteskabet mellem din krop og cyklen

I bikefittet indstiller jeg din cykel komplet, så den er nøjagtig tilpasset din krop. I en bikefitting justerer jeg bla.a. klamper, indlægssåler i dine sko og måler om du har den rette beredde sadel. Således skabes der stabilitet og effektivitet. Sadlens støtte under din sædeknogler sørger for at dit hofteled er stabilt. Når hoften er stabil, kan du træde mere effektivt, fordi et lille tilt til den ene side på sadlen kan give en stor benlængdeforskel på modsatte side. Derfor fokuserer jeg en del på din sadel -dels for at finde den rigtige bredde, men også for at få mest komfort på sadlen.

Få bikefittet din cykel nu og blive klar til sommerens turer. Uanset om du racercykel eller gravelcykel har kostet 10 eller 45.000 så fortjener du at sidde rigtigt så det føles kraftfuldt og samtidig komfortabelt. Læs mere om hvordan et bikefit foregår her:https://www.fitbike.dk/bikefitting-processen-korrekt-cykelindstilling/

#flerewatt #bikefitmodskader #trædeffektivt

Udadvendte knæ
Skæv skulder
Hjulben. Tibial varum

Vinterfit på cyklen

Overskriften har dobbeltbetydning; træn fornuftigt i løbet af vinteren og komme i form, og/eller blive bikefittet her til vinter.  Begge har klare fordele.  Der har været skrevet mange artikler i cykelbladene, at dem, der træner udendørs på cyklen i løbet af vinteren kommer i bedre form, end dem, der går til indendørscykling. Hvorfor?  Det er bare hårdere, at cykle på rigtig vej. Bonus: man får frisk luft.  Det kræver så også lidt mere at cykle udenfor om vinteren; varmt tøj, lygter, planlægning og rengøring af cyklen.  Derfor er der mange, der vælger indendørscykling. Men man skal ikke undervurdere indendørscykling om vinteren.  Min gode bekendt, Jacob Elkjær, har gennemført over 20 langdistance triathlonløb på kun, at have cyklet indendørs.   Som bekendt kommer man lettere igang til foråret, når formen har fået et ordentlig nøk opad i løbet af vinteren.  Hvad skal man så være opmærksom på.  Ah, her kommer vi til artiklens essense; skader.

knaeskade

Når man træner – uanset om det er løb, cykling eller styrketræning, kan man risikere skader, hvis man ikke gør det korrekt, eller overdriver.  Når man cykler indendørs skal man være opmærksom på, at pedalerne ikke er de mest avancerede eller dyre.   Det betyder, at der er meget “float” i dem.  Dvs. den bevægelse, der gør at din hæl kan rotere fra den ene til den anden side.  En smule float er godt, idet det giver mulighed for lidt bevægelse i hælen, som er en naturlig del at din rotation på cyklen.  Men for meget float kan tvinge dine hæle for langt ud eller ind, som giver et uheldigt træk på muskulaturen omkring inder og ydersiden af knæet.  Man kan formindske bevægelsen med klamper,der tillader mindre bevægelse – eksempelvis 0 grader float. En bikefitter som jeg kan tale med dig om disse klamper.

Er du én af dem, der kører om vinteren på sin vinterracer (der er de heldige, der har to cykler; normalt en lidt ældre fætter til vinterbrug og en nyere lækker carbonsag til sommer), skal du overveje at blive bikefittet på din vintercykel, såvel som den frække carbonracer.  Når du cykler repeterer du de samme bevægelser.  På en time, med ca. 90 omdrejninger pr minut, har du ca. 5.400 omdrejninger pr. ben.  Sidder du lidt skævt på sadlen, eller på en forkert bredde sadel, foretager du et vrid med knæet 5.400 gange i timen, og det kan medføre en skade.  Det kan et vinterfit afhjælpe.

Vinterfit kan faktisk have en helt tredje mening (nu er du virkelig overrasket): blive fittet på din sommerracer her til vinter.  Hvorfor?  Rabat.  Danskernes yndlingsord.  Rabat.  Fitbike tilbyder sørme rabat til dig, der bliver bikefittet i løbet af vinteren.  Vinteren er min lidt mere stille periode, så derfor promoverer jeg bikefit lidt hårdere.  Og her kommer så hovedargumentet; får du din cykel bikefittet i løbet af vinteren, så er cyklen klar til de første suveræne forårsdage, når du skal ud og lufte benene.  For normalt kommer skaderne hér.  Du gir den for meget enthusiast-gas i starten kombineret med en forkert indstillet cykel.  Og voila.  Skader.

Vinterfit.  Bedre form, færre skader.  Flere timer på cyklen.  Glad rytter.  Call me and book.  20810506.

God jul.

KH

Roger