Overskriften har dobbeltbetydning; træn fornuftigt i løbet af vinteren og komme i form, og/eller blive bikefittet her til vinter. Begge har klare fordele. Der har været skrevet mange artikler i cykelbladene, at dem, der træner udendørs på cyklen i løbet af vinteren kommer i bedre form, end dem, der går til indendørscykling. Hvorfor? Det er bare hårdere, at cykle på rigtig vej. Bonus: man får frisk luft. Det kræver så også lidt mere at cykle udenfor om vinteren; varmt tøj, lygter, planlægning og rengøring af cyklen. Derfor er der mange, der vælger indendørscykling. Men man skal ikke undervurdere indendørscykling om vinteren. Min gode bekendt, Jacob Elkjær, har gennemført over 20 langdistance triathlonløb på kun, at have cyklet indendørs. Som bekendt kommer man lettere igang til foråret, når formen har fået et ordentlig nøk opad i løbet af vinteren. Hvad skal man så være opmærksom på. Ah, her kommer vi til artiklens essense; skader.
Når man træner – uanset om det er løb, cykling eller styrketræning, kan man risikere skader, hvis man ikke gør det korrekt, eller overdriver. Når man cykler indendørs skal man være opmærksom på, at pedalerne ikke er de mest avancerede eller dyre. Det betyder, at der er meget “float” i dem. Dvs. den bevægelse, der gør at din hæl kan rotere fra den ene til den anden side. En smule float er godt, idet det giver mulighed for lidt bevægelse i hælen, som er en naturlig del at din rotation på cyklen. Men for meget float kan tvinge dine hæle for langt ud eller ind, som giver et uheldigt træk på muskulaturen omkring inder og ydersiden af knæet. Man kan formindske bevægelsen med klamper,der tillader mindre bevægelse – eksempelvis 0 grader float. En bikefitter som jeg kan tale med dig om disse klamper.
Er du én af dem, der kører om vinteren på sin vinterracer (der er de heldige, der har to cykler; normalt en lidt ældre fætter til vinterbrug og en nyere lækker carbonsag til sommer), skal du overveje at blive bikefittet på din vintercykel, såvel som den frække carbonracer. Når du cykler repeterer du de samme bevægelser. På en time, med ca. 90 omdrejninger pr minut, har du ca. 5.400 omdrejninger pr. ben. Sidder du lidt skævt på sadlen, eller på en forkert bredde sadel, foretager du et vrid med knæet 5.400 gange i timen, og det kan medføre en skade. Det kan et vinterfit afhjælpe.
Vinterfit kan faktisk have en helt tredje mening (nu er du virkelig overrasket): blive fittet på din sommerracer her til vinter. Hvorfor? Rabat. Danskernes yndlingsord. Rabat. Fitbike tilbyder sørme rabat til dig, der bliver bikefittet i løbet af vinteren. Vinteren er min lidt mere stille periode, så derfor promoverer jeg bikefit lidt hårdere. Og her kommer så hovedargumentet; får du din cykel bikefittet i løbet af vinteren, så er cyklen klar til de første suveræne forårsdage, når du skal ud og lufte benene. For normalt kommer skaderne hér. Du gir den for meget enthusiast-gas i starten kombineret med en forkert indstillet cykel. Og voila. Skader.
Vinterfit. Bedre form, færre skader. Flere timer på cyklen. Glad rytter. Call me and book. 20810506.
God jul.
KH
Roger