Bikefitting; En optimal cykelposition, der anvender din muskelstyrke

Bikefitting er for mange et diffust emne.   “Jeg sidder sgu da godt på min cykel”  Det hører jeg ofte cykelryttere sige.  De mener at de sidder komfortabelt på cyklen, hvilket i og for sig er vigtigt -især på lange turer. Men komfort er én ting -power i trådet er en anden ting! 

Når du sidder korrekt på cyklen efter bikefitting, så er din mulighed for at udnytte din muskelstyrke optimeret til at køre endnu hurtigere og samtidig køre med endnu mere komfort, uden at du får skader. Derfor kan alle få glæde af bikefitting, uanset niveau.  Det kalder jeg optimal cykelposition. 

Optimal cykelpostion er med 30 grader knæ-stræk, kippet hofte, hvor hoftevinklen er optimeret i henhold til din egen hoftefleks max. så du med lethed kan komme ned og ubesværet blive i bukkene.  Se på billedet nedenfor.

Bikefitting: Den optimale position på cyklen
Bikefitting: Der skal mere til end bare at sidde på sin cykel.

Køre uden skader?
Cykling, ligesom løb er repetitionssport. Når du cykler repeterer du de samme bevægelser igen og igen.  Sidder du f.eks.lidt skævt på sadlen, der forårsager et vrid med knæet, så repeterer du dette vrid op til 5.000 gange i timen (med en kadance på 80), og det kan i længden medføre en skade.

Har du allerede en knæskade, er bikefit en vigtig medspiller i din behandling, eventuelt sammen med et besøg hos en fysioterapeut.  Fitbike samarbejder med https://www.klinik.dk/

Køre uden gener eller smerter?
I bikefittet tager vi udgangspunkt i hvad din krop kan.  Der er ikke to personer der er ens – ej heller ikke hvad angår længde og vægt, muskelstyrke eller fleksibilitet.  Hvis du ikke er fleksibel nok til at sidde aggressivt på cyklen, så forsøger vi at adaptere cyklen til dig og ikke omvendt.  Det er en vigtig pointe.

Dine muskler og sener bryder sig ikke om at overstrække i lang tid.  Derfor ser vi at gener eller smerter fra lænd, knæ, hænder, fødder eller nakke fratager dig muligheden for at træne og cykle langt.

I bikefittet sørger vi for, at din position på cyklen er indstillet til lige netop at tilpasse sig din kropsbygning, din fleksibilitet og dit fysiske niveau. Det er ”ægteskabet” mellem dig og din cykel.  Læs mere om, hvordan et bikefit foregår her https://www.fitbike.dk/bikefitting-processen-korrekt-cykelindstilling/

Køre hurtigere og længere?
Bikefitting handler også om at øge din fart og aerodynamik på cyklen.  I bikefittet er fokus på din evne til at træde med fuld muskelstyrke.  Ved at udnytte musklerne korrekt i trådet, træder du med flere watt og undgår tidlig træthed i musklerne.

Det kræver ofte at du hjemme skal lave diverse strækøvelser, styrke din coremuskler og træne dig selv i de positioner på cyklen vi taler om i løbet af dit bikefit.  Vi viser dig de øvelser du skal gøre hjemme.

For triathleter?
Vi ser mange triathleter komme med en meget aggressiv opsat cykel.  Det kan give en række udfordringer for triathleten.  Ofte vil den sammenpressede stilling på cyklen forhindre triathleter i at kunne rette kroppen fuldt op til løbeturen.

Nakke-skulderømhed og mindre fleksibilitet i lænden er ikke en god cocktail, når man skal løbe. Jeg arbejder med triathleter på alle niveauer, og mit mål er ikke kun at gøre dem hurtigere på cyklen, men også hurtigere på løbeturen.

Bestil et bikefit.  Ring til 20810506 eller skriv til roger@fitbike.dk

Processed with Snapseed.

“Bikefitting er ægteskabet mellem dig og din cykel”

Scroll to Top